Близько 1,500 т Преміксу (токсичної суміші з 35 різних відходів) були виявлені у 8 місцях Закарпатської області, одне з яких безпосередньо біля школи у селі Шом.

§ TURTLE NEWS: [WASTE] Під виглядом „Преміксу” на територію України ввезли промислові відходи



У свій час ввезення сировини „Премікс" в Україну здійснювалось українським приватним підприємством „Озон" на підставі угоди, укладеної  з фірмою „ЕLТЕХ" (Угорщина, м. Дебрецен). Згідно з цією угодою, приватним підприємством „Озон" протягом 1999-2005 років на територію України з Угорщини ввезено 1486,396 тонн суміші мінеральних речовин „Премікс", із яких реалізовано 412,07 тонн, - повідомила КЕПУ прес-служба Мінприроди.
Нереалізовану суміш (орієнтовно 1074,326 тонн) складовано на території Берегівського району у восьми місцях.
За ініціативою органів генеральної прокуратури та Мінприроди,  інститутом екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя проведено судову хіміко-екологічну експертизу, з метою більш якісного  встановлення хімічного складу суміші „Премікс" та оцінки її впливу на здоров'я людей і довкілля.
За висновками судової хіміко-екологічної експертизи, під назвою „теплостійкий наповнювач „Премікс", на  територію України фактично ввезено суміш різноманітних речовин, які є промисловими відходами і за своїм складом містять хімічні речовини, шкідливі для життя і здоров'я людей та довкілля.
Керуючись результатами аналізів, зроблених Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя МОЗ України, можна зробити висновок, що за  вмістом токсичних металів - кадмію, кобальту, марганцю, міді, миш'яку, нікелю, свинцю, стихію, хрому, цинку, вміст яких у суміші "Премікс",  згідно з ГОСТ 17.4.1.02-83 "Охрана природы. ПОЧВЫ. Классификация химических веществ для контроля загрязнения",  значно перевищують ГДК металів у ґрунтах, зазначена суміш може бути віднесена до першого класу небезпеки. Так наприклад при гігієнічному нормативі - 32,0 фактичне значення наявності свинцю - 544,7, міді - 3,0 присутні -  6377,5, цинк - 23,0 в наявності – 6610,0, залізо – 0, є 62585,0,  марганець – 100,0 присутні - 677,5, також присутній миш'як та інші токсичні та небезпечні елементи такі, як алюміній, барій, сурма, титан та ін.
З метою запобігання можливого негативного впливу на довкілля та здоров'я людей небезпечних хімічних речовин та відходів, з ініціативи Мінприроди та його територіальних органів проведено чотири засідання Міжвідомчої державної комісії (1, 14, 29 липня та 10 жовтня 2005 року) під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України, на яких визначено першочергові завдання в даному напрямку та затверджено Заходи, спрямовані на безпечне розміщення, утилізацію чи видалення незаконно завезених на територію України відходів та небезпечних хімічних речовин з інших держав і відвернення їх негативного впливу на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.
22.09.2006 року було проведено спільне засідання колегій Мінприроди України та Закарпатської обласної державної адміністрації „Про проблеми поводження з відходами на території Закарпатської області та шляхи їх вирішення", за рішенням якого було визначено невідкладні заходи, спрямовані на розв'язання проблеми.
Вказані заходи не було виконано, оскільки відповідно до роз'яснень Генеральної прокуратури України (лист від 13.10.2005 № 06/1/3-9146-05) речовина „Премікс" є речовим доказом у кримінальній справі і її використання у будь-якому виробництві з метою переробки чи утилізації є неможливим до набрання вироком законної сили або до закінчення строку оскарження чи ухвали про закриття справи.
30.01.2009 р.  ст. слідчим в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління СБУ в Закарпатської області майором юстиції Р. Майданським винесено відповідну постанову про знищення (утилізацію) зазначеної речовини, виконання якої покладено на Закарпатську ОДА та Берегівську міську раду.
Листом від 07.05.09 № 06-7/999 за підписом голови державної адміністрації О. Гаваші, за результатами наради, яка відбулася 16 січня 2009р. в  Мінприроди України,  було висловлено пропозицію щодо вивезення речовини «Премікс» за межі області, в зв'язку з відсутністю спеціалізованих підприємств та організацій, які мають ліцензію та відповідні технології  щодо знешкодження  цієї речовини за місцем ії знаходження. 
Станом на 30.12.2008 Міністерство охорони навколишнього природного середовища  профінансувало контейнеризацію  336,348 тонн суміші.
У 2009 році Мінприроди було внесено зміни до плану природоохоронних заходів за бюджетною програмою Державного фонду охорони навколишнього природного середовища 2401250 „Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами" для проведення робіт «Виконання робіт із знешкодження небезпечних хімічних речовин (суміші «Премікс»).
На даний час, згідно  укладеного договору між Мінприроди та «Сарпі Даброва Горніча СП ТОВ» (Польща), від 07.12.09, про виконання робіт із знешкодження небезпечних хімічних речовин (суміші «Премікс») за межами країни, ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» проводяться роботи  по транспортуванню відходів до міста призначення.   Станом на 21.12.09 р. завантажено оформлено до вивозу та відправлено за місцем призначення 656 тон 133 кг. Знищено, згідно Актів виконаних робіт,   близько 188 тон. Закінчити роботи зі знищення даних небезпечних відходів планується до 24.12.09 р.
http://eco-ua.org/index.php?item=articles&sub=6800&d_id=0

Немає коментарів:

Дописати коментар